BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 15, 2010

Bahulu Gulung, Ban Kismis, Kek Carrot


Bahulu Gulung



Bahan-bahan
  • 3 biji Telur
  • 90 gm Gula halus
  • 90 gm Tepung gandum
  • 1 tsp Esen vanila
  • 1 tbsp Jem raspberi
  • 1 tsp Gula halus
Penyediaan
  1. Menyediakan alatan dan bahan. Enjut gula dengan telur hingga kembang dan gebu. masukkan esen vanila.
  2. masukkan tepung. Kaup dan balikkan tepung dengan perlahan-lahan.menggunakan camca logam. Ulang hingga tepung habis.
  3. tuang adunan dalam dulang pembakar.bakar pada tetingkat paling atas selama 7-10 minit.
  4. sediakan jem.
  5. alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembap dan taburkan gula halus diatasnya.
  6. terbalikkan bahulu gulung dia atas kertas tersebut. sapukan jem dan gulungkan.


Ban Kismis


Bahan-bahan
  • 125 g Tepung gandum
  • 1 tsp Bahan penaik
  • 45 g Kismis
  • 15 g Kulit limau campur
  • 45 g Majerin
  • 45 g Gula halus
  • 1 biji Telur
  • 1 tsp Esen vanila

Penyediaan
  1. keluarkan lemak dari peti sejuk. Gaul dan ramas lemak dan tepung.
  2. Masukkan kismis, kulit limau campur dan gula halus.
  3. masukkan campuran telur dan esen vanila.kacau menggunakan garfu menjadi doh yang kental.
  4. bahagiakan kepada 8 bahagian di atas dulang pembakar.
  5. bakar ban selama 15 -20 minit. Sejukkan diatas redai.


Kek Carrot



Bahan-bahan
  • 125 g

    Tepung gandum

  • 1 tsp

    Bahan penaik

  • 125 g

    Gula halus

  • 125 g

    Majerin

  • 2 biji

    Telur

  • 1 tsp

    Esen vanila

  • 2 tbsp susu
Penyediaan
  1. Parut carrot dan tapis airnya-buang.
  2. putar mentega dengan gula hingga kembang
  3. masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan teruskan memutar adunan. Masukkan hingga habis
  4. campurkan carrot ke dalam adunan.
  5. masukkan tepung, kaup balikkan tepung menggunakan camca logam.
  6. tuang adunan kedalam cup cake
  7. bakar di tingkat tengah selama 40 minit dengan suhu 180°C.

0 comments: