Bahulu Gulung
Bahan-bahan
- 3 biji Telur
- 90 gm Gula halus
- 90 gm Tepung gandum
- 1 tsp Esen vanila
- 1 tbsp Jem raspberi
- 1 tsp Gula halus
Penyediaan
- Menyediakan alatan dan bahan. Enjut gula dengan telur hingga kembang dan gebu. masukkan esen vanila.
- masukkan tepung. Kaup dan balikkan tepung dengan perlahan-lahan.menggunakan camca logam. Ulang hingga tepung habis.
- tuang adunan dalam dulang pembakar.bakar pada tetingkat paling atas selama 7-10 minit.
- sediakan jem.
- alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembap dan taburkan gula halus diatasnya.
- terbalikkan bahulu gulung dia atas kertas tersebut. sapukan jem dan gulungkan.
Ban Kismis
Bahan-bahan
- 125 g Tepung gandum
- 1 tsp Bahan penaik
- 45 g Kismis
- 15 g Kulit limau campur
- 45 g Majerin
- 45 g Gula halus
- 1 biji Telur
- 1 tsp Esen vanila
Penyediaan
- keluarkan lemak dari peti sejuk. Gaul dan ramas lemak dan tepung.
- Masukkan kismis, kulit limau campur dan gula halus.
- masukkan campuran telur dan esen vanila.kacau menggunakan garfu menjadi doh yang kental.
- bahagiakan kepada 8 bahagian di atas dulang pembakar.
- bakar ban selama 15 -20 minit. Sejukkan diatas redai.
Kek Carrot
Bahan-bahan
- 125 g
Tepung gandum
- 1 tsp
Bahan penaik
- 125 g
Gula halus
- 125 g
Majerin
- 2 biji
Telur
- 1 tsp
Esen vanila
- 2 tbsp susu
Penyediaan
- Parut carrot dan tapis airnya-buang.
- putar mentega dengan gula hingga kembang
- masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan teruskan memutar adunan. Masukkan hingga habis
- campurkan carrot ke dalam adunan.
- masukkan tepung, kaup balikkan tepung menggunakan camca logam.
- tuang adunan kedalam cup cake
- bakar di tingkat tengah selama 40 minit dengan suhu 180°C.
0 comments:
Post a Comment